Zorg voor je gehoor!

Wist je dat vocht en oorsmeer je gehoorapparaat kunnen beschadigen? Dat is waarom het belangrijk is je gehoorapparaat goed te onderhouden. Als je deze stappen volgt die in deze blog staan beschreven, zal je gehoorapparaat gegarandeerd in top conditie blijven werken. Stay tuned!

Intensief gebruik

Zelden worden apparaten zo intensief gebruikt als een gehoorapparaat. Je draagt hem zo lang je wakker bent, dus dat betekent zo’n vijftien uur per dag. Dat betekent dat het toestel na een jaar al meer dan 5000 uur is gedragen en na vijf jaar bijna 30.000! En dat in weer en wind.

Onderhoud is daarom belangrijk. En een groot deel kan je zelf thuis doen!

Acht tips om jouw gehoorapparaat goed te onderhouden

1. Zorg altijd goed voor je gehoorapparaat. Dat wil zeggen, wees er voorzichtig mee. Laat ze niet slingeren of vallen, maar behandel ze als kostbare kristallen glazen.

2. Was altijd zorgvuldig je handen voordat je je gehoorapparaat wil schoonmaken. Eigenlijk is het het beste als je altijd je handen wast voordat je je gehoorapparaat uit en in doet, om te voorkomen dat bacteriën op je vingers in je gehoorgang terechtkomen.

3. Wanneer je je gehoorapparaat opbergt, zorg dan dat ze op een veilige en droge plek liggen. Het liefst in en droogdoos of een droogbekertje. Ook kan je een UV-C doosje aanschaffen, die achtergebleven bacteriën opruimt. Voorkom ook dat je kinderen of huisdieren er bij kunnen komen.

4. Als je je gehoorapparaat niet gebruikt, zet ze dan uit.

5. Maak iedere week je  gehoorapparaat goed schoon met een schone, droge doek. Verwijder zichtbaar oorsmeer of andere viezigheid. Let vooral goed op het contact voor de batterij. Als je het toestel achter je oor draagt, kan je een reinigingsbeker of ultrasoon reiniger gebruiken.

6. Verwissel de filters en oorsmeerfilters eens in de paar maanden. Wanneer je de filters verwisselt zal je ook hier vuil tegenkomen. Dit vuil kan de kwaliteit van het gehoor verminderen.

7. Nazorg is belangrijk. Plan routine matige onderhoud sessies in bij een professional. Een soort APK-keuring voor je toestel. Vaak is dit de eerste paar jaar gratis. Het is ook niet vreemd dat je gehoorapparaat zo nu en dan onderhoud nodig heeft. Daarom zit er vaak bij de aankoop garantie bij op schade.

8. Draag je gehoortoestel niet tijdens het douchen of zwemmen. Let ook op wanneer je een föhn gebruikt of haarlak. Dit kan ongewenste resten achterlaten op je toestel.

Dagelijks onderhoud in combinatie met zo nu een dan een checkup bij de gehoorspecialist zal de levensduur van je gehoorapparaat met jaren verbeteren!

Geef een reactie