Zelf je woning isoleren

Wanneer je in een oudere woning leeft dan is er de mogelijkheid dat deze niet goed geïsoleerd is. Dit zorgt voor warmteverlies en hogere energiekosten. Om comfortabeler te wonen en minder hoge rekeningen op je mat te krijgen kun je de woning dan ook beter isoleren. Met goed isolatiemateriaal voorkom je niet alleen koude winters, ook zal je minder last hebben van hete zomers. De afgelopen jaren krijgen we steeds vaker te maken met hittegolven tijdens de zomer. Met isolatiemateriaal kun je ook tijdens een hittegolf je huis koel houden. In dit artikel bespreken we hoe je zelf je woning kunt isoleren.

Keuze isolatiemateriaal

Er zijn verschillende opties qua keuze isolatiemateriaal, zo is er isolatie met minerale wol. Dit is glaswol en steenwol. Deze minerale wollen zijn onbrandbaar, rot- en schimmelvrij en waterafstotend. Daarbij zorgen deze materialen niet alleen voor een goede temperatuurisolatie maar ook voor een goede geluidsisolatie. Glaswol isolatie wordt vooral gebruikt voor muren, daken, plafonds, en kruipruimtes. Glaswol is ook zeer milieuvriendelijk. Steenwolisolatie wordt ook gebruikt voor daken en kruipruimtes en zie je ook vaak in vloeren terug.

Er is ook de optie om te isoleren met kunststof. EPS, XPS en PIR zijn vormen van kunststof isolatie. Het is materiaal dat ook bekend staat als hardschuim. XPS isolatie heef een gesloten structuur. Dit betekent dat XPS een hoge densiteit heeft waardoor het materiaal een hoge druk aankan. Een ander. Voordeel aan XPS isolatie is dat het zeer goed kan tegen vocht. Je ziet dan ook dat dit materiaal vaak wordt gebruikt voor badkamers, dakisolatie en

kelderisolatie. Dit zijn plekken in het huis waar er een groter risico is op waterproblemen. Let er altijd goed op dat je de juiste keuzes maakt qua isolatie materiaal. 

Zelf isoleren

Het is natuurlijk prima mogelijk om iemand in te huren voor het isoleren van je woning. Maar er zijn ook veel mensen die graag zelf willen isoleren. Dit scheelt toch in de portemonnee. Gelukkig zijn er ontzettend veel artikelen en video’s op bijvoorbeeld YouTube die je kunnen helpen bij het isoleren van je huis. Je kunt tutorials vinden voor het isoleren van plafonds, je dak, buitenmuren en tussenwanden. Ook het isoleren van je kruipruimte is goed zelf te doen. Bereid je wel goed voor nog voordat je aan het project begint. Op deze manier zie je jezelf niet plotseling terug in een aflevering ‘help mijn man is klusser’.

Geef een reactie