Palmolie komt van de oliepalm

Wist jij dat palmolie in een enorme verscheidenheid aan producten wordt gebruikt? Van voedingsmiddelen tot aan cosmeticaproducten en brandstof. Palmolie heeft een enorm hoge opbrengst per hectare. Zo is de opbrengst zo’n 4 tot 10 keer hoger dan bij vele andere plantaardige oliën. Dat klinkt interessant vind je niet? Maar wat is palmolie eigenlijk precies?

De oliepalm

What is palm oil? Palmolie is een plantaardige olie. Deze olie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten en is afkomstig uit de vruchten van de oliepalm. Deze palm heeft een stam die tot wel 30 meter hoog kan worden! Zijn balderen worden tot wel 7 meter lang en hebben een geveerd uiterlijk. Deze palm krijgt kleine crème witte bloemetjes die dicht bij elkaar zitten. De oliepalm geeft ruim 25 jaar een flinke opbrengst aan vruchten, voordat de hoeveelheid minder begint te worden. Een ander bijkomend voordeel is dat deze palm het hele jaar door vruchten geeft. De oliepalm komt voornamelijk voor in landen met een meer tropisch klimaat zoals Indonesië en Maleisië. Deze twee landen hebben samen zo’n 85% van de wereldproductie van palmolie in handen.

De palmvrucht

De palmvrucht doet je met een beetje verbeelding denken aan een tropische zonsondergang. De vrucht is oranjerood met een vaak gele onderkant en juist een bijna zwarte bovenkant. Deze langwerpige vruchten worden slecht zo’n 5 centimeter groot. Deze vruchten zitten in grote trossen die tot wel 25 kilo zwaar kunnen worden. Een gemiddelde oliepalm brengt per jaar dan ook zo’n 40 kilo olie op. Er worden 2 soorten olie gemaakt van deze vruchten. Palmolie wordt gemaakt van het vruchtvlees, terwijl palmpitolie zoals de naam je al doet vermoeden wordt gemaakt van het zaad. De olie heeft een oranjeachtige kleur. Een unieke eigenschap van deze olie is dat het een hele neutrale smaak heeft. Hierdoor kun je het dus in allerlei producten gebruiken en dat wordt ook veelvuldig gedaan!

Producten

Palmolie zit in allerlei soorten producten. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals koekjes, snoep, sauzen, pizza’s, taart en nog veel meer. Ook bak- en frituurolie bevat vaak palmolie. Zo zijn Unilever en Nestlé bijvoorbeeld bekende bedrijven die gebruik maken van palmolie. Maar deze olie wordt niet alleen verwerkt in voedingsmiddelen. Het wordt ook verwerkt in vele andere soorten producten. Wat denk je van shampoo, wasmiddel, schoonmaakartikelen of kaarsen. Ook biodiesel is een product waarin erg veel palmolie wordt verwerkt. Je ziet dus dat palmolie in een enorme verscheidenheid aan producten gebruikt wordt.

Geef een reactie